Poziția Partidului Schimbării privind sarcinile misiunii de audit a datoriei la gaz

Partidul Schimbării a elaborat un set de sarcini pentru misiunea de audit a datoriei la gaz. Acest audit trebuie să analizeze toţi factorii care au contribuit la acumularea nejustificată a datoriei la gaz a malului drept. Este vorba de privatizarea gazoductelor la preţuri derizorii, achitarea datoriei transnistrene din contul Republicii Moldova, repartizarea abuzivă a veniturilor din tranzitul gazelor, dar şi fraudele care au avut loc la Moldovagaz începând cu anul 1998, de la momentul fondării.

Ţinând cont de complexitatea problemelor, auditul nu poate fi finalizat până la 01 mai 2022. Acest termen trebuie prelungit până la finele anului 2022, de comun acord cu partea rusă în cadrul următoarei şedinţe a comisiei mixte interguvernamentale.

Societatea trebuie să cunoască cine vor fi membrii comisiei care va evalua ofertele companiilor de audit. La fel trebuie exclusă situaţia de conflict de interese, când firma de audit are relaţii contractuale cu Gazprom sau companiile fiice ale acestuia.

Concluziile raportului trebuie făcute publice pentru informarea societăţii, iar în baza materialelor auditului trebuie iniţiate anchete penale pe fraudele care au avut loc.

Raportul de audit trebuie să fie principalul instrument de negociere cu Gazprom pentru soluţionarea pe cale amiabilă a datoriei la gaz. Dacă părţile nu vor ajunge la un consens privind valoarea datoriei, trebuie examinată posibilitatea de iniţiere a unui arbitraj internaţional, având la bază precedentele create de Naftogaz Ucraina şi PGNiG Polonia.
Republica Moldova trebuie să-și apere interesele naționale și să-și protejeze cetățenii și interesele acestora.
Facem apel către Guvernul Republicii Moldova, să fie extrem de precaut în procesul de elaborare a caietului de sarcini pentru misiunea de audit.

Documentul poate fi accesat aici: https://partidulschimbarii.md/wp-content/uploads/2021/12/2021-12-Propuneri-audit-datoria-la-gaz.pdf

Lasă un răspuns

Close Menu